خبرگزاری فرانسه روز سهشنبه ۳۰ فروردین، در گزارشی نوشت قطعنامهای با هدف محدود شدن حق وتو اعضای دائم شورای امنیت تنظیم شده است. این قطعنامه، از سوی لیختن اشتاین ارائه شده است.
سالها است که لزوم اصلاحات در ساختار سازمان ملل مطرح است؛ اما پس از حمله روسیه به اوکراین، به عنوان یکی از اعضای دائم شورای امنیت؛ درخواستها برای تغییر سازوکارهای تصمیمگیری، به ويژه در چهارچوب شورای امنیت سازمان ملل، افزایش یافته است.
پس از حمله روسیه به اوکراین، مسکو تلاش کرده است با استفاده از حق وتو خود، جلوی اقدامات محدود کننده سازمان ملل را بگیرد.
برای مثال، روسیه قطعنامه اخیر شورای امنیت سازمان ملل، در محکومیت حمله نظامی به اوکراین را وتو کرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این قطعنامه، علاوه بر محکومیت حمله نظامی روسیه، خواهان خارج کردن نیروهای نظامی این کشور از خاک اوکراین شده بود.
در حال حاضر، تلاش برای تغییر سازوکارهای تصمیمگیری در شورای امنیت از سوی آمریکا و متحدانش دنبال میشود.
در همین ارتباط، لیندا توماس گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل متحد، در بیانیهای گفت: آمریکا از الگوی شرمآور روسیه در سواستفاده از امتیاز حق وتو، در طی دو دهه گذشته، نگران است.
به گفته سفیر ایالات متحده در سازمان ملل، اگر قطعنامه پیشنهادی لیختناشتاین تصویب شود؛ گامی بلند در راستای پاسخگویی، شفافیت و مسئولیتپذیری اعضای دائم شورای امنیت برداشته میشود.
خبرگزاری فرانسه در گزارش خود نوشت که قطعنامه پیشنهادی لیختناشتاین از حمایت ۵۰ کشور دیگر، از جمله آمریکا، برخورد است.
در قطعنامه پیشنهادی لیختناشتاین از ۱۹۳ عضو مجمع عمومی خواسته شده تا «در ظرف ۱۰ روز کاری، پس از اعمال حق وتو، جلسهایی برای توجیه شرایط استفاده از حق وتو برگزار کنند.
از زمان نخستین مورد استفاده از حق وتو در ۱۹۴۶، مسکو تاکنون ۱۴۳ مرتبه، بسیار بیشتر از سایر اعضای دائم شورای امنیت، از حق وتو خود استفاده کرده است. آمریکا ۸۶ مرتبه، بریتانیا ۳۰ مرتبه، و چین و فرانسه هر کدام ۱۸ بار از «حق وتو» خود استفاده کردهاند.
بریتانیا، ایالات متحده، فرانسه، چین و روسیه پنج عضو دائم «شورای امنیت» هستند.